Loader

MOTOR TEMİZLEME VE KORUMA

Aracınız ne kadar büyük olursa olsun, kaputu açtığınızda karşınıza çıkan ve belki de ufak görüntüsü ile sizi hayal kırıklığına uğratan motor, aslında bir aracın can damarıdır. Boyut olarak küçük olsa da silindir hacmi ve ürettiği beygir gücü ile ölçülen benzinli, dizel veya elektrikli motorlarda periyodik motor bakımı aracın performansını arttırarak hem aracın ömrünü uzatır, hem de beklenmeyen arızaların erken tespit edilerek anında giderilmesini sağlar. Araçlarda motor temizliği ise aslında çok da gerekli olmayan ve genellikle kozmetik amaçlı yapılan bir işlemdir. Mutlaka uzman bir kişi tarafından yapılması gerekir.

Motor bölümünde zamanla yağ, yakıt, antifriz, kurum ve bunun gibi kimyasal  maddelerden dolayı bir kirlenme oluşur. Kirlenme motor bölümünden ağır kokular gelmesine sebep olacağı ve Arabanın hava kanallarından bu kötü kokular arabanın içerisine yayılır. Bunun yanında motor aksamlarının yeterli derecede hava almasını engelleyerek ısınmasına sebep olur. Aracın motorunu temizlemek parçalar üzerindeki hava akışını artırır. Bu sebeple parçalar çabuk ısınmaz ve parça ömrü uzar. Özellikle yeni nesil gelişmiş motor teknolojisi kullanılan araç motorlarında  su, deterjanlı suyla direk temizlemek veya temizletmek eski araçlarda her ne kadar sorun çıkarmasa da onarılması zor ve maliyeti yüksek hasarlar bırakabilir. Su ile motor yıkamak özel dikkat gerektiren ayrı bir konudur ve yeni nesil araçlarda uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir.

Motor bakımı yaparken bunlara dikkat!

Trafikte seyahat ederken yolda kalmak veya bir yere yetişmeniz gerekirken park halindeki aracınızın hiç çalışmaması, en büyük kabustur. Bu kabusu yaşamamak için araç motor bakımı, yaz ve kış aylarının başlangıcında ve özellikle uzun yola çıkılacak seyahat öncesinde düzenli olarak yapılmalıdır. Periyodik bakım süresi ise benzinli araçlarda 10.000 kilometre, dizel araçlarda ise 15.000 kilometredir. Periyodik bakımda yakıt tüketimini azaltan ve motora temiz hava girmesini sağlayan hava filtresi, klimanın performansını arttıran polen filtresi, yağ filtresi ve kirlenerek aracın sürekli istop etmesine neden olan yakıt filtresi değiştirilir. Motor yağı, insan için su ne ise motor için de aynı anlamdadır. Motor yağının yine periyodik bakımlarda veya periyodik bakım beklenmeden motor yağı ışığı yanmaya başlamışsa mutlaka değiştirilmesi gerekir. Motor soğutma sistemi ise araçlarda bulunan içten yanmalı motoru istenen sabit ısıda tutarak verimli çalışmasını sağlayan sistemdir. Periyodik bakımda soğutma sıvısı değiştirilmeli ve hararet yaparak motoru yakmaması için sistemin düzgün çalışıp, çalışmadığı kontrol edilmelidir.

Periyodik bakımda son olarak dikkat edilmesi gerekenler; motor için sürekli aynı kalitede yağ kullanılması, belirli aralıklarla triger kayışı, akü kutup başları ve ateşleme bujilerinin değiştirilmesi, her 50.000 kilometrede tüm motor türleri için subap ayarı yapılması ve mutlaka motor suyunun donmaması için antifriz eklenmesi olmalıdır. Aracınızı satarken aracın periyodik bakımların düzenli yapılmış olmasının fiyatı etkileyeceğini unutmayın.

Herkesin aracı kendine göre çok kıymetlidir. Ancak aracınızı eviniz gibi görerek sürekli her parçasını temizlemek de araca zarar verebilir. Motor temizliği, genellikle 2. el araç satışlarında kozmetik amaçlı yapılan bir temizliktir. Aracınızı satarken alıcı mutlaka motoru görmek isteyecektir. Ancak kapsamlı motor temizliği, özellikle gittikçe hassaslaşan ve elektronik hale gelen motorlarda çok dikkatli yapılması gereken bir işlemdir. Aracınız üretilirken her türlü hava koşulunda içine su sızması engellenir. Ancak araç üreticileri motorun basınçlı su ile yıkanabileceğini düşünemediklerinden, ne yazık ki özel bir koruma geliştirmemiştir. Yani motorunuz yıkanırken zarar görürse, garanti dışı kalır. Aracın motorunun temiz olması, motorun düzgün çalışacağı anlamına da gelmez.

Motor temizliğinde yanlışlık yapmayın

Motor temizliğinde yapılacak en büyük yanlışlar; motoru sıcakken yıkamak ve motoru basınçlı su ile temizlemektir. Sıcak motor soğuk su ile temas ettiğinde çatlar, basınçlı su ise motorun içine sızarak büyük hasara yol açar. Ayrıca motor kesinlikle normal deterjanlı su ile temizlenmemelidir.

Uzman bir kişi tarafından yapılması gereken motor temizliğinde; soğumuş motorun hava filtresi, alternatör ve motor beyninin çok iyi bir şekilde izole edilerek korunması gerekir. Ayrıca şebeke basıncına sahip ve ucunda yağmurlama aparatı takılı bir hortum kullanılmalıdır. Ulaşılabilir her parçaya yağ çözücü sıkılarak çok kısa bir süre beklemeli ve daha sonra bu parçalar fırça ile temizlenmelidir. Ancak yağ çözücüler lastikleri eriteceği için asla kayışlara ve kabloların üzerine sıkılmamalı, ayrıca yağlar çözülmeye başladıktan hemen sonra parçaların üzerine su dökülmelidir. Eğer parçalar üzerinde pas varsa, pas sökücü kullanmak da işe yarayacaktır. En son parçaları cilalamak isterseniz bir sünger yardımı ile parlatıcı da kullanabilirsiniz.

Faydaları Nelerdir?

  1. Motor koruma uygulamaları motorun uzun özürlü olmasını sağlar.
  2. Yapılan detaylı temizlik sayesinde motor kabloları ve diğer parçaların kir, toz ve pas gibi sebeplerle zarar görmesinin önüne geçilir.
  3. Daha temiz, kir ve paslanmaya karşı dayanıklı bir motor imkânı sunar.
Üst
mersin uygun fiyatlı escort -

boşanma davası

Sohbeti başlat
Whatsapptan sormak isterim!
Merhaba! Nasıl yardımcı olabiliriz?